perjantai 28. helmikuuta 2014

Talvilomien alla

Helmikuun neljäs ja viimeinen esitys takana. Katsojia vähänlaisesti, vajaa 50, mutta erinomainen veto taas kerran. Tulin huudeille pikkuisen ennen seiskaa. Lievää kevättalviväsymystä oli ilmassa ennen esityksen alkua, pyörteisiä kuvioita omilla yksityisrintamilla, rankan työnteon hyydyttämää väkeä. Mutta se tuntui haihtuvan jonnekin kulissien tuolle puolen. Katilla oli draivi päällä heti alusta lähtien, siskokultia katsomossa, eivätkä muutkaan jääneet pekkaa pahemmiksi.

Ilo tällaista on katsoa. Naatiskelun makua! Ja luopumisen, pikku hiljaa. Katoavalla maalla alkoi vajaan neljän viikon esitystauko. Teatterilla tehdään Line Knutzonin mustaa komediaa Remontti tässä välissä (e-i muistaakseni 20.3.), jonka jälkeen meillä on parin viikon sisällä vielä kuusi vetoa. Sitten se on tällä tietoa siinä. Jos ei muuta, niin todella toivoo, että tämän kirkkaan ja kerroksisen tekstin löytäisi sen jälkeen moni muukin teatteri.

Pari tekstaria tuli esityksen jälkeen

"Kiitos Eino! Laitathan työryhmälle kiitokset ja Katille erityis terveiset. Hieno juttu!"

"Kiitos  esityksestä ohjaajalle ja muulle työryhmälle. Pidin todella paljon. Toinen näytös oli yhtä tunteiden vuotoa ja valtamerta. Keep on! Eheää, tärkeää työtä."

perjantai 14. helmikuuta 2014

17, 18, 19

Katoavan maan 17.-19. esitykset takana. Viime viikon vedoissa vajaa 100 kummassakin, eilen noin 150 katsojaa ja maukas yleisökeskustelu sen päälle. Näin viimeksimainitun. Hivenen horjuva ykkönen, muutamia epätarkkoja hetkiä ja lipsuksia, mutta yhtä lailla vauhtia, hersyvyyttä ja intensiteettiä. Kakkonen taas eheämpi. Esityksen jälkeen alustukseton, tai no, työryhmämme alustama keskustelu, johon jäi reippaat kolmekymmentä katsojaa, mm. koko Oulun läänin taidetoimikunta. Esitykseen, sen herättämiin ajatuksiin ja tunteisiin tiiviisti kytkeytynyt, rehevä puolituntinen. Kysymyksiä prosessiin ja esityksen ratkaisuihin liittyen, viljalti kiitosta, miellyttävää virtausta meidän tekijöiden ja katsoja-kokijoiden välillä.

Esitys kaartuu viimeiselle kolmannekselleen. Joku surutyö tässä alkamassa tämän suhteen, uumoilen.  Kahden viikon kuluttua jatketaan, sitten Remontin tuoma tauko ennen viimeistä rutistusta maalis-huhtikuun vaihteessa. Vielä ehtii Katoavan lauteille!