perjantai 28. joulukuuta 2012

"Niistä asioista, jotka olen menettänyt, kaipaan eniten järkeäni"

Ensimmäinen kirjastopäivä takana. Selailua, lehteilyä, mukaantarttuneina lähinnä alzheimer-kirjallisuutta, tietoa ja tarinaa muistista ja sen menettämisestä:

Jean Carper: 100 yksinkertaista tapaa torjua Alzheimerin tautia
Nicole Krauss: Rakkauden historia
Sarah Polley: Away from her (elokuva)
Susan Sontag: Sairaus vertauskuvana & Aids
Richard Taylor: Alzheimerin kanssa

Näistä Kraussin ja Sontagin teokset liittyvät aiheeseen mutkien kautta: Kraussia olen kuullut ylistetyn tavastaan kirjoittaa tunteista ja niiden merkityksestä, Sontag on loistava esseisti, joka osaa riisua sairauden symbolisista kerroksista.

Tapaan tutustua käsikirjoituksiin ja laatia esityssuunnitelmia aihelähtöisesti. Esteettiset pyrkimykset ja mielikuvat nousevat pitkälti tästä käsin. Tärkeää on myös vähemmän ilmeinen, intuitiivisesti sieltä jostakin ideoiden maasta nouseva materiaali, niitä päähänpistoja myöten, joiden alkuperää on työlästä avata edes itselleen - kuten nyt tämän prosessin alkumetreillä, jolloin olen joka kerta tekstiä lukiessani ajatellut merta, merellisiä maisemia ja voimakasta merenkäyntiä, tietämättä (vielä) miksi.

Päivän faktapala (Carper): "Alzheimerin tauti on yleisin dementian (joka tulee latinasta ja tarkoittaa järjen katoamista) muoto; kaikista dementiatapauksista 60-80% luokitellaan Alzheimerin taudiksi. Tiukan tieteellisen määritelmän mukaan Alzheimerin taudilla tarkoitetaan hitaasti ja vähitellen etenevää aivojen kutistumista ja rappeutumaa ja siitä seuraavaa dementiaa. Tautia ei voi parantaa, paitsi ehkäisemällä ja/tai siirtämällä sen puhkeamista."

Päivän fiktiopala (Taylor): "Tiedän, että joskus lähitulevaisuudessa oviin vaihdetaan lukot, ikkunat naulataan kiinni, naapurit etsivät eksyneitä, hellasta häipyy salaperäisesti nappuloita ja uuni lakkaa toimimasta. Mukavat ihmiset, joita en tunne, tulevat luokseni eivätkä tee muuta kuin istuvat lähelläni ja katsovat minua."

Näillä vuodenvaihdetta päin, odottavin mielin. Työryhmämmekin on näyttelijöiden ja suunnittelijoiden osalta likipitäen paketissa:

Näyttämöllä 

Kati Hänninen
Janne Kinnunen 
Satu Lipponen 
Mika Silvennoinen 

Käsikirjoitus Satu Rasila 
Ohjaus Eino Saari 
Lavastus Tiina Siltala 
Lavastusapu Markku Hernetkoski
Pukusuunnittelu Pirkko Paananen 
Äänisuunnittelu auki
Valosuunnittelu Olli Seppänen 
Kampaukset ja maskeeraus Tarja Torniainen 
Tarpeisto Minna Hyvönen 
Tekijänoikeudet Agency North Oy 

Ensimmäisen lukuharjoituksen pidämme jo ensi viikolla. Sen tehtävänä on selvittää roolitus. Jännittää, voi toki!

 Eino 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti